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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
19/09/2022 |
Data da última atualização: |
13/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MARCA-ZEVALLOS, M. J.; MOULATLET, G. M.; SOUSA, T. R.; SCHIETTI, J.; COELHO, L. de S.; RAMOS, J. F.; LIMA FILHO, D. de A.; AMARAL, I. L.; MATOS, F. D. de A.; RINCÓN, L. M.; REVILLA, J. D. C.; PANSONATO, M. P.; GRIBEL, R.; BARBOSA, E. M.; MIRANDA, I. P. de A.; BONATES, L. C. de M.; GUEVARA, J. E.; SALOMÃO, R. P.; FERREIRA, L. V.; AMARAL, D. D. do; PITMAN, N. C. A.; VRIESENDORP, C.; BAKER, T. R.; BRIENEN, R.; CARIM, M. de J. V.; GUIMARÃES, J. R. da S.; VARGAS, P. N.; HUAMANTUPA-CHUQUIMACO, I.; LAURANCE, W. F.; LAURANCE, S. G. W.; ANDRADE, A.; CAMARGO, J. L.; MENDOZA, A. M.; VASQUEZ, R.; GAMARRA, L. V.; MOGOLLÓN, H. F.; MARIMON-JUNIOR, B. H.; MARIMON, B. S.; KILLEEN, T. J.; FARIAS, E. de S.; NEILL, D.; MEDEIROS, M. B. de; SIMON, M. F.; TERBORGH, J.; MONTERO, J. C.; LICONA, J. C.; MOSTACEDO, B.; GARCÍA-VILLACORTA, R.; ARAUJO-MURAKAMI, A.; ARROYO, L.; VILLARROEL, D.; DÁVILA, N.; SOUZA, F. C. de; CARVALHO, F. A.; COMISKEY, J. A.; ALONSO, A.; DALLMEIER, F.; OLIVEIRA, A. A.; CASTILHO, C. V. de; LLOYD, J.; FELDPAUSCH, T. R.; PAREDES, M. R.; ARBOLEDA, N. C.; LÓPEZ, D. C.; CORREDOR, G. A. A.; FIORE, A. di; RUDAS, A.; PRIETO, A.; BARBOSA, F. R.; NORONHA, J. C.; RODRIGUES, D. de J.; CARPANEDO, R. de S.; CORONADO, E. N. H.; PERES, C. A.; MILLIKEN, W.; FUENTES, A.; TELLO, J. S.; CERÓN, C.; KLITGAARD, B.; TIRADO, M.; SIERRA, R.; YOUNG, K. R.; RIVAS-TORRES, G. F.; STEVENSON, P. R.; CANO, A.; WANG, O.; BAIDER, C.; BARLOW, J.; FERREIRA, J. N.; BERENGUER, E.; STROPP, J.; BALSLEV, H.; REATEGUI, M. A. A.; MESONES, I.; SANDOVAL, E. H. V.; GONZALES, T.; PANSINI, S.; REIS, N. F. C.; SAMPAIO, A. F.; VOS, V. A.; CUENCA, W. P.; MANZATTO, A. G.; FARFAN-RIOS, W.; SILMAN, M. R.; GARCIA-CABRERA, K.; HILDEBRAND, P. von; GUEDES, M. C.; COSTA, J. B. P.; PHILLIPS, J. F.; VELA, C. I. A.; TOLEDO, J. J. de; PAULETTO, D.; VALVERDE, F. C.; UMAÑA, M. N.; PHILLIPS, O. L.; MAGNUSSON, W. E.; STEEGE, H. ter; COSTA, F. R. C. |
Afiliação: |
MANUEL J. MARCA-ZEVALLOS, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; GABRIEL M. MOULATLET, Univ. Regional Amazónica Ikiam, Tena, Mexico; THAIANE R. SOUSA, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia, Brazil; JULIANA SCHIETTI, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; LUIZ DE SOUZA COELHO, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; JOSÉ FERREIRA RAMOS, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; DIOGENES DE ANDRADE LIMA FILHO, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; IÊDA LEÃO AMARAL, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; FRANCISCA DIONÍZIA DE ALMEIDA MATOS, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; LORENA M. RINCÓN, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; JUAN DAVID CARDENAS REVILLA, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; MARCELO PETRATTI PANSONATO, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; ROGÉRIO GRIBEL, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; EDELCILIO MARQUES BARBOSA, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; IRES PAULA DE ANDRADE MIRANDA, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; LUIZ CARLOS DE MATOS BONATES, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; JUAN ERNESTO GUEVARA, Univ. de las Américas, Ecuador; RAFAEL P. SALOMÃO, Univ. Federal Rural da Amazônia; LEANDRO VALLE FERREIRA, Museu Paraense Emílio Goeldi; DÁRIO DANTAS DO AMARAL, Museu Paraense Emílio Goeldi; NIGEL C. A. PITMAN, The Field Museum, Chicago, USA; CORINE VRIESENDORP, The Field Museum, USA; TIM R. BAKER, Univ. of Leeds, UK; ROEL BRIENEN, Univ. of Leeds, UK; MARCELO DE JESUS VEIGA CARIM, Inst. de Pesquisas Científicas e Tecnológicas do Amapá; JOSÉ RENAN DA SILVA GUIMARÃES, Inst. de Pesquisas Científicas e Tecnológicas do Amapá; PERCY NÚÑEZ VARGAS, Univ. Nacional de San Antonio Abad del Cusco, Peru; ISAU HUAMANTUPA-CHUQUIMACO, Univ. Nacional de San Antonio Abad del Cusco, Peru; WILLIAM F. LAURANCE, James Cook Univ., Australia; SUSAN G. W. LAURANCE, James Cook Univ., Cairns, Australia; ANA ANDRADE, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; JOSÉ LUÍS CAMARGO, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; ABEL MONTEAGUDO MENDOZA, Jardín Botánico de Missouri, Oxapampa, Peru; RODOLFO VASQUEZ, Jardín Botánico de Missouri, Peru; LUIS VALENZUELA GAMARRA, Jardín Botánico de Missouri, Peru; HUGO F. MOGOLLÓN, Endangered Species Coalition, USA; BEN HUR MARIMON-JUNIOR, Univ. do Estado de Mato Grosso; BEATRIZ S. MARIMON, Univ. do Estado de Mato Grosso; TIMOTHY J. KILLEEN, Agteca-Amazonica, Bolivia; EMANUELLE DE SOUSA FARIAS, Inst. Leônidas e Maria Deane, Fiocruz; DAVID NEILL, Univ. Estatal Amazónica, Ecuador; MARCELO BRILHANTE DE MEDEIROS, Cenargen; MARCELO FRAGOMENI SIMON, Cenargen; JOHN TERBORGH, James Cook Univ., Australia; JUAN CARLOS MONTERO, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; JUAN CARLOS LICONA, Inst. Boliviano de Investigacion Forestal, Bolivia; BONIFACIO MOSTACEDO, Univ. Autónoma Gabriel René Moreno, Bolivia; ROOSEVELT GARCÍA-VILLACORTA, Cornell Univ., USA; ALEJANDRO ARAUJO-MURAKAMI, Univ. Autónoma Gabriel Rene Moreno, Bolivia; LUZMILA ARROYO, Univ. Autónoma Gabriel Rene Moreno, Bolivia; DANIEL VILLARROEL, Univ. Autónoma Gabriel Rene Moreno, Bolivia; NÁLLARETT DÁVILA, Univ. Estadual de Campinas; FERNANDA COELHO DE SOUZA, Univ. of Leeds, UK; FERNANDA ANTUNES CARVALHO, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; JAMES A. COMISKEY, National Park Service, USA; ALFONSO ALONSO, Smithsonian Conservation Biology Inst., USA; FRANCISCO DALLMEIER, Smithsonian Conservation Biology Inst., USA; ALEXANDRE A. OLIVEIRA, Univ. de Sao Paulo; CAROLINA VOLKMER DE CASTILHO, CPAF-RR; JON LLOYD, Imperial College London, UK; TED R. FELDPAUSCH, Univ. of Leeds, UK; MARCOS RÍOS PAREDES, Servicios de Biodiversidad EIRL, Peru; NICOLÁS CASTAÑO ARBOLEDA, Herbario Amazónico Colombiano, Inst. SINCHI, Colombia; DAIRON CÁRDENAS LÓPEZ, Herbario Amazónico Colombiano, Inst. SINCHI, Colombia; GERARDO A. AYMARD CORREDOR, Herbario Universitario (PORT), UNELLEZ-Guanare, Venezuela; ANTHONY DI FIORE, Univ. of Texas at Austin, USA; AGUSTÍN RUDAS, Univ. Nacional de Colombia, Colombia; ADRIANA PRIETO, Univ. Nacional de Colombia, Colombia; FLÁVIA RODRIGUES BARBOSA, Federal Univ. of Mato Grosso; JANAÍNA COSTA NORONHA, Federal Univ. of Mato Grosso; DOMINGOS DE JESUS RODRIGUES, Federal Univ. of Mato Grosso; RAINIELLEN DE SÁ CARPANEDO, Federal Univ. of Mato Grosso; EURÍDICE N. HONORIO CORONADO, Univ. of Leeds, UK; CARLOS A. PERES, Univ. of East Anglia, UK; WILLIAM MILLIKEN, Royal Botanic Gardens, UK; ALFREDO FUENTES, Univ. UMSA, Bolivia; J. SEBASTIÁN TELLO, Missouri Botanical Garden, USA; CARLOS CERÓN, Univ. Central, Ecuador; BENTE KLITGAARD, Royal Botanic Gardens, Kew, UK; MILTON TIRADO, GeoIS, Quito, Ecuador; RODRIGO SIERRA, GeoIS, Quito, Ecuador; KENNETH R. YOUNG, Univ. of Texas at Austin, USA; GONZALO FRANCISCO RIVAS-TORRES, Univ. San Francisco de Quito-USFQ, Ecuador; PABLO R. STEVENSON, Univ. de los Andes, Colombia; ANGELA CANO, Univ. de los Andes, Colombia; OPHELIA WANG, Northern Arizona Univ., USA; CLÁUDIA BAIDER, Univ. de Sao Paulo; JOS BARLOW, Lancaster Univ., UK; JOICE NUNES FERREIRA, CPATU; ERIKA BERENGUER, Lancaster Univ., UK; JULIANA STROPP, Museo Nacional de Ciencias Naturales (MNCN-CSIC), Spain; HENRIK BALSLEV, Aarhus Univ., Denmark; MANUEL AUGUSTO AHUITE REATEGUI, PLUSPRETOL, Peru; ITALO MESONES, Univ. of California, USA; ELVIS H. VALDERRAMA SANDOVAL, Univ. of Missouri, USA; THERANY GONZALES, ACEER Foundation, Peru; SUSAMAR PANSINI, Univ. Federal de Rondônia; NEIDIANE FARIAS COSTA REIS, Univ. Federal de Rondônia; ADEILZA FELIPE SAMPAIO, Univ. Federal de Rondônia; VINCENT ANTOINE VOS, Univ. Autónoma del Beni José Ballivián, Bolivia; WALTER PALACIOS CUENCA, Cambridge Univ. Botanic Garden, UK; ANGELO GILBERTO MANZATTO, Univ. Federal de Rondônia; WILLIAM FARFAN-RIOS, Univ. Nacional de San Antonio Abad del Cusco, Peru; MILES R. SILMAN, Wake Forest Univ., USA; KARINA GARCIA-CABRERA, Wake Forest Univ., USA; PATRICIO VON HILDEBRAND, Fundación Estación de Biología, Colombia; MARCELINO CARNEIRO GUEDES, CPAF-AP; JANAINA BARBOSA PEDROSA COSTA; JUAN FERNANDO PHILLIPS, Fundación Puerto Rastrojo, Colombia; CÉSAR I. A. VELA, Univ. Nacional de San Antonio Abad del Cusco, Peru; JOSÉ JULIO DE TOLEDO, Univ. Federal do Amapá; DANIELA PAULETTO, Univ. Federal do Oeste do Pará; FERNANDO CORNEJO VALVERDE, Andes to Amazon Biodiversity Program, Peru; MARIA NATALIA UMAÑA, Univ. of Michigan, USA; OLIVER L. PHILLIPS, Univ. of Leeds, Leeds, UK; WILLIAM E. MAGNUSSON, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia; HANS TER STEEGE, Vrije Univ. Amsterdam, the Netherlands; FLÁVIA R. C. COSTA, Inst. Nacional de Pesquisas da Amazônia. |
Título: |
Local hydrological conditions influence tree diversity and composition across the Amazon basin. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Ecography, v. 11, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/ecog.06125 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Tree diversity and composition in Amazonia are known to be strongly determined by the water supplied by precipitation. Nevertheless, within the same climatic regime, water availability is modulated by local topography and soil characteristics (hereafter referred to as local hydrological conditions), varying from saturated and poorly drained to well-drained and potentially dry areas. While these conditions may be expected to influence species distribution, the impacts of local hydrological conditions on tree diversity and composition remain poorly understood at the whole Amazon basin scale. Using a dataset of 443 1-ha non-flooded forest plots distributed across the basin, we investigate how local hydrological conditions influence 1) tree alpha diversity, 2) the community-weighted wood density mean (CWM-wd) – a proxy for hydraulic resistance and 3) tree species composition. We find that the effect of local hydrological conditions on tree diversity depends on climate, being more evident in wetter forests, where diversity increases towards locations with well-drained soils. CWM-wd increased towards better drained soils in Southern and Western Amazonia. Tree species composition changed along local soil hydrological gradients in Central-Eastern, Western and Southern Amazonia, and those changes were correlated with changes in the mean wood density of plots. Our results suggest that local hydrological gradients filter species, influencing the diversity and composition of Amazonian forests. Overall, this study shows that the effect of local hydrological conditions is pervasive, extending over wide Amazonian regions, and reinforces the importance of accounting for local topography and hydrology to better understand the likely response and resilience of forests to increased frequency of extreme climate events and rising temperatures. MenosTree diversity and composition in Amazonia are known to be strongly determined by the water supplied by precipitation. Nevertheless, within the same climatic regime, water availability is modulated by local topography and soil characteristics (hereafter referred to as local hydrological conditions), varying from saturated and poorly drained to well-drained and potentially dry areas. While these conditions may be expected to influence species distribution, the impacts of local hydrological conditions on tree diversity and composition remain poorly understood at the whole Amazon basin scale. Using a dataset of 443 1-ha non-flooded forest plots distributed across the basin, we investigate how local hydrological conditions influence 1) tree alpha diversity, 2) the community-weighted wood density mean (CWM-wd) – a proxy for hydraulic resistance and 3) tree species composition. We find that the effect of local hydrological conditions on tree diversity depends on climate, being more evident in wetter forests, where diversity increases towards locations with well-drained soils. CWM-wd increased towards better drained soils in Southern and Western Amazonia. Tree species composition changed along local soil hydrological gradients in Central-Eastern, Western and Southern Amazonia, and those changes were correlated with changes in the mean wood density of plots. Our results suggest that local hydrological gradients filter species, influencing the diversity and composition of Amazonian f... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Amazon basin; HAND; Species composition; Tree diversity. |
Thesaurus Nal: |
Wood density. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146604/1/Ecography-2022-Marca8208Zevallos-Local-hydrological-conditions-influence-tree-diversity-and-composition-across-the-1.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Roraima (CPAF-RR) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
13/10/2014 |
Data da última atualização: |
22/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Orientação de Tese de Pós-Graduação |
Autoria: |
GONÇALVES, J. de L. |
Afiliação: |
JULIETE DE LIMA GONÇALVES. |
Título: |
Balanços nutricionais e nutrientes limitantes para ovelhas mestiças em pasto de capim - Tanzânia irrigado. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
2013. |
Páginas: |
84 f. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Estadual Vale do Acaraú, Sobral. Orientador: Marco Aurélio Delmondes Bomfim (CNPC). |
Conteúdo: |
Resumo: As pastagens cultivadas são uma das opções para reduzir os impactos negativos da estacionalidade do pasto nativo. Dentre as forrageiras tropicais, as do gênero Panicum, com destaque para o capim-Tanzânia (Panicum Maximum cv. Tanzânia), se destacam por possuir altas taxas de acúmulo de forragem e bom valor nutricional, sendo uma ótima opção quando se trabalha em sistemas irrigados em que se deseja aumentar a capacidade de suporte. Diversos fatores, como idade, espécie, fatores climáticos, manejo e características do solo podem influenciar a qualidade das plantas forrageiras, fazendo se necessário o uso de metodologias para avaliar a qualidade da dieta. As exigências nutricionais podem mudar conforme a fase fisiológica e há necessidade em determinar quais nutrientes são limitantes e em que época é necessário à intervenção com a suplementação alimentar. Objetivou-se, com este estudo, avaliar o balanço nutricional e definir os nutrientes limitantes para ovelhas em diferentes estados fisiológicos, utilizando o pastejo simulado e o software Small Ruminant Nutrition System (SRNS), e assim propor estratégias de suplementação para aumentar a eficiência de produção em sistemas de produção em pastos irrigados de capim-Tanzânia no semiárido nordestino. Foram utilizadas 90 ovelhas mestiças entre as raças Santa Inês e Somalis Brasileira, com distintos graus de sangue, manejadas em uma área de três hectares de pastagem de capim-Tanzânia irrigada e adubada no período seco. As ovelhas foram acompanhadas durante toda sua fase fisiológica para contemplar as variações de exigências nutricionais ao longo do ano. Para estimativa da qualidade da dieta de ovinos foram coletadas amostras por meio da simulação de pastejo. Para a simulação do consumo e dos balanços de energia e proteína foi utilizado o SRNS. Conforme a simulação estimada pelo SRNS, a exigência de energia e proteína metabolizável no início da gestação é um pouco superior às exigências de mantença. Na fase final da gestação estas aumentaram 91,55% das necessidades de energia metabolizável e de 90,32% para proteína metabolizável de ovelhas no início da gestação para o final da gestação. A exigência de proteína metabolizável foi mais limitante na fase de lactação, decorrente do aumento da exigência para produção e composição do leite. Houve um aumento da exigência de energia metabolizável de 202,93% e de proteína metabolizável de 370,96% no pico de lactação, quando comparados com animais não gestantes/não lactantes. Observou-se que a qualidade da dieta, apesar da pouca variação, apresentou diferença estatística (P>0,05) entre os meses estudados. No entanto, com o uso da irrigação as variações na composição bromatológica foram mínimas. Os teores de proteína bruta, fibra em detergente neutro, fibra em detergente ácido, lignina, digestibilidade in vitro da matéria seca e digestibilidade in vitro da matéria orgânica variaram de 7,53 a 11,30%; 66,49 a 72,52%; 35,56 a 39,78%; 3,90 a 5,79%; 50,61 a 58,17% e 50,05 a 58,65%, respectivamente. Os ovinos são bem seletivos e conseguiram selecionar uma dieta com valor nutricional superior aquele proveniente de amostras de produção de forragem, chegando aos percentuais máximo de 98,38% e 88,00% para proteína bruta. O SRNS mostrou-se sensível para predizer o consumo e os balanços nutricionais quando comparado com outro estudo com condições semelhantes. Os balanços negativos de energia e proteína ocorreram principalmente nas fases de gestação e lactação, fases onde ocorrem as maiores exigências. Nestes períodos são necessárias estratégias de suplementação alimentar como forma de corrigir estes déficits. Abstract: The cultivated pastures are one of the options to reduce the negative impacts of seasonality of native pasture. Among the tropical forages, the genus Panicum, especially the Tanzania grass (Panicum Maximum hp. Tanzânia), are unique in high rates of accumulation of forage and good nutritional value and is a great option when working on systems irrigated in which you wish to increase carrying capacity. Several factors, such as age, species, climatic factors, management and soil characteristics can influence the quality of forage plants, making it necessary to use methodologies for evaluating the quality of the diet. The nutritional requirements may change as the physiological stage and no need to determine which nutrients are limiting and that time is needed intervention with dietary supplementation. The objective of this trial was to evaluate the nutritional balance and define the limiting nutrients for sheep in different physiological states, using the simulated grazing and software Small Ruminant Nutrition System (SRNS), and to propose supplementation strategies to increase production efficiency production systems in pastures irrigated Tanzânia grass in semi-arid northeast. We used 90 crossbred ewes between Santa Inês and Brasilian Somalis, with different degrees of blood, were assigned an area of three hectares of pasture of Tanzânia irrigated and fertilized during the dry period. Ewes were accompanied throughout their physiological stage to contemplate changes in nutritional requirements throughout the year. To estimate the quality of the diet of sheep samples were collected by hand-plucking. To simulate the consumption and balance of energy and protein was used SRNS. As estimated by the simulation SRNS, the requirement of metabolizable energy and protein in early pregnancy is slightly higher than the maintenance requirement. In late pregnancy these increased needs 91.55% of metabolizable energy and metabolizable protein for 90.32% of ewes in early pregnancy to late pregnancy. The requirement of metabolizable protein was most limiting during lactation, due to increased demand for production and milk composition. There was an increase in metabolizable energy requirement of 202.93% and 370.96% of metabolizable protein in peak lactation, when compared to animals not pregnant / not breastfeeding. It was observed that the quality of the diet, despite little variation, statistically significant difference (P>0.05) between months. However, with the use of irrigation variations in chemical composition are minimal. The crude protein, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, lignin, in vitro dry matter digestibility and in vitro organic matter ranged from 7.53 to 11.30%, from 66.49 to 72.52% , from 35.56 to 39.78%, 3.90 to 5.79%, 50.61 to 58.17% and from 50.05 to 58.65% respectively. The sheep are very selective and able to select a diet with superior nutritional value from samples that forage production, reaching maximum percentage of 98.38% and 88.00% crude protein. The SRNS was sensitive to predict consumption and nutritional balance when compared with another study with similar conditions. The negative balance of energy and protein occurred mainly in stages of gestation and lactation phases occur where the greatest demands. These periods are needed supplemental feeding strategies as a way to correct these deficits. MenosResumo: As pastagens cultivadas são uma das opções para reduzir os impactos negativos da estacionalidade do pasto nativo. Dentre as forrageiras tropicais, as do gênero Panicum, com destaque para o capim-Tanzânia (Panicum Maximum cv. Tanzânia), se destacam por possuir altas taxas de acúmulo de forragem e bom valor nutricional, sendo uma ótima opção quando se trabalha em sistemas irrigados em que se deseja aumentar a capacidade de suporte. Diversos fatores, como idade, espécie, fatores climáticos, manejo e características do solo podem influenciar a qualidade das plantas forrageiras, fazendo se necessário o uso de metodologias para avaliar a qualidade da dieta. As exigências nutricionais podem mudar conforme a fase fisiológica e há necessidade em determinar quais nutrientes são limitantes e em que época é necessário à intervenção com a suplementação alimentar. Objetivou-se, com este estudo, avaliar o balanço nutricional e definir os nutrientes limitantes para ovelhas em diferentes estados fisiológicos, utilizando o pastejo simulado e o software Small Ruminant Nutrition System (SRNS), e assim propor estratégias de suplementação para aumentar a eficiência de produção em sistemas de produção em pastos irrigados de capim-Tanzânia no semiárido nordestino. Foram utilizadas 90 ovelhas mestiças entre as raças Santa Inês e Somalis Brasileira, com distintos graus de sangue, manejadas em uma área de três hectares de pastagem de capim-Tanzânia irrigada e adubada no período seco. As ovelha... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Balanço de nutriente; Capim-Tanzânia; Cultivated pasture; Exigência nutritional; Feed crops; Nutritional requirements; Pasto; Supplements; Variedade Tanzânia. |
Thesagro: |
Eficiência nutricional; Forrageira tropical; Gramínea forrageira; Gramínea tropical; Nutrição animal; Ovelha; Ovino; Panicum Maximum; Suplemento alimentar. |
Thesaurus NAL: |
Nutrient balance; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/109877/1/upa-Balancos.pdf
|
Marc: |
LEADER 08336nam a2200373 a 4500 001 1997268 005 2023-03-22 008 2013 bl uuuu m 00u1 u #d 100 1 $aGONÇALVES, J. de L. 245 $aBalanços nutricionais e nutrientes limitantes para ovelhas mestiças em pasto de capim - Tanzânia irrigado. 260 $a2013.$c2013 300 $a84 f. 500 $aDissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Estadual Vale do Acaraú, Sobral. Orientador: Marco Aurélio Delmondes Bomfim (CNPC). 520 $aResumo: As pastagens cultivadas são uma das opções para reduzir os impactos negativos da estacionalidade do pasto nativo. Dentre as forrageiras tropicais, as do gênero Panicum, com destaque para o capim-Tanzânia (Panicum Maximum cv. Tanzânia), se destacam por possuir altas taxas de acúmulo de forragem e bom valor nutricional, sendo uma ótima opção quando se trabalha em sistemas irrigados em que se deseja aumentar a capacidade de suporte. Diversos fatores, como idade, espécie, fatores climáticos, manejo e características do solo podem influenciar a qualidade das plantas forrageiras, fazendo se necessário o uso de metodologias para avaliar a qualidade da dieta. As exigências nutricionais podem mudar conforme a fase fisiológica e há necessidade em determinar quais nutrientes são limitantes e em que época é necessário à intervenção com a suplementação alimentar. Objetivou-se, com este estudo, avaliar o balanço nutricional e definir os nutrientes limitantes para ovelhas em diferentes estados fisiológicos, utilizando o pastejo simulado e o software Small Ruminant Nutrition System (SRNS), e assim propor estratégias de suplementação para aumentar a eficiência de produção em sistemas de produção em pastos irrigados de capim-Tanzânia no semiárido nordestino. Foram utilizadas 90 ovelhas mestiças entre as raças Santa Inês e Somalis Brasileira, com distintos graus de sangue, manejadas em uma área de três hectares de pastagem de capim-Tanzânia irrigada e adubada no período seco. As ovelhas foram acompanhadas durante toda sua fase fisiológica para contemplar as variações de exigências nutricionais ao longo do ano. Para estimativa da qualidade da dieta de ovinos foram coletadas amostras por meio da simulação de pastejo. Para a simulação do consumo e dos balanços de energia e proteína foi utilizado o SRNS. Conforme a simulação estimada pelo SRNS, a exigência de energia e proteína metabolizável no início da gestação é um pouco superior às exigências de mantença. Na fase final da gestação estas aumentaram 91,55% das necessidades de energia metabolizável e de 90,32% para proteína metabolizável de ovelhas no início da gestação para o final da gestação. A exigência de proteína metabolizável foi mais limitante na fase de lactação, decorrente do aumento da exigência para produção e composição do leite. Houve um aumento da exigência de energia metabolizável de 202,93% e de proteína metabolizável de 370,96% no pico de lactação, quando comparados com animais não gestantes/não lactantes. Observou-se que a qualidade da dieta, apesar da pouca variação, apresentou diferença estatística (P>0,05) entre os meses estudados. No entanto, com o uso da irrigação as variações na composição bromatológica foram mínimas. Os teores de proteína bruta, fibra em detergente neutro, fibra em detergente ácido, lignina, digestibilidade in vitro da matéria seca e digestibilidade in vitro da matéria orgânica variaram de 7,53 a 11,30%; 66,49 a 72,52%; 35,56 a 39,78%; 3,90 a 5,79%; 50,61 a 58,17% e 50,05 a 58,65%, respectivamente. Os ovinos são bem seletivos e conseguiram selecionar uma dieta com valor nutricional superior aquele proveniente de amostras de produção de forragem, chegando aos percentuais máximo de 98,38% e 88,00% para proteína bruta. O SRNS mostrou-se sensível para predizer o consumo e os balanços nutricionais quando comparado com outro estudo com condições semelhantes. Os balanços negativos de energia e proteína ocorreram principalmente nas fases de gestação e lactação, fases onde ocorrem as maiores exigências. Nestes períodos são necessárias estratégias de suplementação alimentar como forma de corrigir estes déficits. Abstract: The cultivated pastures are one of the options to reduce the negative impacts of seasonality of native pasture. Among the tropical forages, the genus Panicum, especially the Tanzania grass (Panicum Maximum hp. Tanzânia), are unique in high rates of accumulation of forage and good nutritional value and is a great option when working on systems irrigated in which you wish to increase carrying capacity. Several factors, such as age, species, climatic factors, management and soil characteristics can influence the quality of forage plants, making it necessary to use methodologies for evaluating the quality of the diet. The nutritional requirements may change as the physiological stage and no need to determine which nutrients are limiting and that time is needed intervention with dietary supplementation. The objective of this trial was to evaluate the nutritional balance and define the limiting nutrients for sheep in different physiological states, using the simulated grazing and software Small Ruminant Nutrition System (SRNS), and to propose supplementation strategies to increase production efficiency production systems in pastures irrigated Tanzânia grass in semi-arid northeast. We used 90 crossbred ewes between Santa Inês and Brasilian Somalis, with different degrees of blood, were assigned an area of three hectares of pasture of Tanzânia irrigated and fertilized during the dry period. Ewes were accompanied throughout their physiological stage to contemplate changes in nutritional requirements throughout the year. To estimate the quality of the diet of sheep samples were collected by hand-plucking. To simulate the consumption and balance of energy and protein was used SRNS. As estimated by the simulation SRNS, the requirement of metabolizable energy and protein in early pregnancy is slightly higher than the maintenance requirement. In late pregnancy these increased needs 91.55% of metabolizable energy and metabolizable protein for 90.32% of ewes in early pregnancy to late pregnancy. The requirement of metabolizable protein was most limiting during lactation, due to increased demand for production and milk composition. There was an increase in metabolizable energy requirement of 202.93% and 370.96% of metabolizable protein in peak lactation, when compared to animals not pregnant / not breastfeeding. It was observed that the quality of the diet, despite little variation, statistically significant difference (P>0.05) between months. However, with the use of irrigation variations in chemical composition are minimal. The crude protein, neutral detergent fiber, acid detergent fiber, lignin, in vitro dry matter digestibility and in vitro organic matter ranged from 7.53 to 11.30%, from 66.49 to 72.52% , from 35.56 to 39.78%, 3.90 to 5.79%, 50.61 to 58.17% and from 50.05 to 58.65% respectively. The sheep are very selective and able to select a diet with superior nutritional value from samples that forage production, reaching maximum percentage of 98.38% and 88.00% crude protein. The SRNS was sensitive to predict consumption and nutritional balance when compared with another study with similar conditions. The negative balance of energy and protein occurred mainly in stages of gestation and lactation phases occur where the greatest demands. These periods are needed supplemental feeding strategies as a way to correct these deficits. 650 $aNutrient balance 650 $aSheep 650 $aEficiência nutricional 650 $aForrageira tropical 650 $aGramínea forrageira 650 $aGramínea tropical 650 $aNutrição animal 650 $aOvelha 650 $aOvino 650 $aPanicum Maximum 650 $aSuplemento alimentar 653 $aBalanço de nutriente 653 $aCapim-Tanzânia 653 $aCultivated pasture 653 $aExigência nutritional 653 $aFeed crops 653 $aNutritional requirements 653 $aPasto 653 $aSupplements 653 $aVariedade Tanzânia
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